Land:

Studio Brink

Bij het plannen van ieder nieuw project is goede verlichting een belangrijk punt van aandacht. Maar wat is goede verlichting en hoe bereik je dat?

Licht is een cruciaal onderdeel van architectuur. Onzichtbaar, totdat het op een object op oppervlak valt. Tegelijkertijd kunnen we hiermee veel dynamiek en sfeer neerzetten. Het lichtontwerp is de creatieve toevoeging op het werk van de architect, dat zorgt voor betere zichtbaarheid van de ruimte en al haar vormen, materialen en kleuren.

Studio Brink

Het opstellen van een lichtplan is niet eenvoudig. De snelle technologische ontwikkelingen rondom LED techniek en digitale aansturing creëren weliswaar een wereld aan nieuwe mogelijkheden, maar zijn ook technisch uitdagend. Daarbij komt dat lichtontwerpen meer is dan het creëren van een lichtplan dat aan de geldende normen voldoet; het vraagt om inzicht in architectuur, kunst, kleur, ritme, psychologie en nog veel meer.

Lichtontwerpers komen het best tot hun recht wanneer ze onderdeel zijn van een ontwerpteam en, net als architecten, hun diensten factureren. Professionele lichtontwerpers voegen immers specifieke technische inzichten toe aan het bouwkundige project en zorgen voor een hoogwaardiger ontwerp. Hun input kan een project maken of breken. De toegevoegde waarde van een lichtontwerper is daarmee groter dan de impact van zijn honorarium op het projectbudget.

Maar wat is nu precies het verschil tussen de diensten van een lichtprofessional tegenover bijvoorbeeld een interieurontwerper of installateur? Installateurs zien verlichting als onderdeel van het elektrische systeem. Interieurontwerpers aan de andere kant letten voornamelijk op de decoratieve aspecten van de lampen en minder op het licht.

Abonneer en krijg 5% korting!
krijg als eerste de aanbiedingen van onze winkel
Kortingscode: